1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Velen denken dat hoogsensitieven introverte mensen zijn. Dat is een misvatting. 70% van de HSP’s zijn introvert, 30% zijn echter extravert. Deze groep wordt High Sensation Seekers (HSS) genoemd. Op deze pagina o.a. de kenmerken van de extraverte HSP (HSS). 

Het algemene beeld van hoogsensitieve personen is: stil, terughoudend en verlegen. Een behoorlijk eenzijdig beeld, dat ons vaak wordt voorgeschoteld in artikelen, boeken en op websites. Een hoogsensitief persoon kan wel degelijk extravert, actief, spontaan zijn en afwisseling en spanning fijn vinden. Mensen die hoogsensitief zijn en tegelijkertijd deze eigenschappen bezitten, passen in een subcategorie van HSP: de High Sensation Seekers (HSS), ook wel Strong-willed HSP genoemd. Zij herkennen zich meestal niet in de vele artikelen en boeken over HSP, waarin over het algemeen de introverte kant van hoogsensitieven staat beschreven.

Gaspedaal en rem

Een extraverte HSP (HSS) heeft juist behoefte aan prikkels, afwisseling, uitdaging en contacten met andere mensen, maar ook grote behoefte aan rust en stilte. Ze houden van uitdagende activiteiten, maar ze zijn tegelijkertijd voorzichtig; ze bestuderen de activiteit van te voren om risico’s uit te sluiten. De combinatie van deze eigenschappen kan lastig zijn. Het sensatiezoekende systeem wil het liefst direct op nieuwe mensen en situaties afstappen, terwijl het hoogsensitieve systeem liever rust neemt om alle informatie te verwerken. En dat is voor de omgeving nog wel eens verwarrend, omdat het tegenstrijdig lijkt met de aard van de persoon. Voor de extraverte HSP’s zelf is het overigens vaak ook lastig om gas terug te nemen; ze willen eigenlijk het liefste doorgaan. Een rake beschrijving is dat de extraverte HSP’s tegelijkertijd met de voet op het gaspedaal en op de rem leven.

Kenmerken van de extraverte HSP (HSS)

 • Eigenwijs en eigengereid
 • Grote wilskracht
 • Duidelijke behoefte aan autonomie
 • Nieuwsgierig
 • Meestal veel energie
 • Vol nieuwe ideeën
 • Kan behoorlijk ongeduldig zijn
 • Houdt van nieuwe dingen
 • Afwisseling van doen & denken in het werk
 • Onderneemt graag van alles
 • Doet liever iets actiefs dan rustig op de bank zitten
 • Verveelt zich snel
 • Is geneigd de eigen zin door te drijven
 • Is slim en gewiekst in het beargumenteren en zo (alsnog) de eigen zin te krijgen
 • Kan opstandig worden als iets oneerlijk of niet op zijn / haar manier gaat
 • Emoties kunnen hoop oplopen
 • Snel enthousiast
 • Sterke behoefte aan vrijheid
 • Kan snel wisselen in emoties
 • Is graag onder de mensen (als hij / zij zich goed voelt)

Tegenstrijdigheden en valkuilen

In dit lijstje zitten aardig wat tegenstrijdigheden ten aanzien van hoogsensitiviteit. Die tegenstrijdigheden ervaarde ik van binnen en ik begreep mijzelf daarom niet altijd even goed. Bijvoorbeeld mijn regelmatig switchen van werkomgeving; ik wilde altijd weer graag een nieuwe uitdaging, weer wat nieuws leren en borrelde dan ook van enthousiasme. Of was het niet meer dan jobhoppen, om wat voor reden dan ook? Tenslotte zag ik mensen om mij heen wel eens wat meewarig kijken (‘wat ga je nu weer doen’ – ‘jij wilt ook altijd wat anders’). Ik herken wat er gezegd wordt over HSS-personen die van werk switchen; het is geen jobhoppen maar doorontwikkeling, simpelweg omdat mogelijkheden tot nieuwe projecten of interessegebieden uitblijven in het huidige werk.

Zichzelf voorbij hollen

Dat bij HSS-personen zowel introvert als extravert duidelijk aanwezig is, was mij onbekend. De balans houden is voor extraverte hoogsensitieven dan ook een hele uitdaging. Ze zijn sterk geneigd om nog wat langer door te gaan, terwijl dat eigenlijk niet verstandig is. De kans op overspannenheid of een burn-out is dan ook groot.

Extraverte hoogsensitieven bereiken vaak ook veel dingen die belangrijk voor hen zijn. Maar die doelgerichtheid kan wel de kwetsbare en meer sensitieve kant ondermijnen. Ze maken bijvoorbeeld sneller meer praktische keuzes en staan dan niet altijd voldoende stil bij of ze zich daar ook goed bij voelen. En ze kunnen zichzelf en anderen voorbij hollen. Overigens blijkt dat vanaf middelbare leeftijd de extraverte hoogsensitieven steeds meer lijken op de andere 70% van de hoogsensitieven: de rustzoekers. Voor mij zeer herkenbaar, echter begon dat rust zoeken voor mij wel op een wat latere leeftijd.

Wilskracht en kritisch op zichzelf

Typerend bij extraverte hoogsensitieven is een zeer sterke wilskracht, enthousiasme en gedrevenheid. Ze hebben een sterk innerlijk kompas. Ze weten wat ze wel en niet willen en wat ze moreel wel en niet goed vinden. Door de sterke wilskracht doen ze niet zomaar wat een ander zegt, pas als ze de noodzaak zien. Mijn vader zei altijd over mij: “De eerste twee woorden die Rudi kon uitspreken waren ‘ik’ en ‘wil’ “ 🙂 Extraverte hoogsensitieven voelen sterk dat ze iets op een bepaalde manier willen, kunnen hun mening krachtig onder woorden brengen, maar kunnen zich ook goed inleven in de belangen van anderen. Dat inlevingsvermogen helpt bij het overtuigen van de ander(en), maar kan ook resulteren in een innerlijke tweestrijd; de eigen wil neemt vaak de overhand, maar het inzicht in de ander resulteert soms in schuldgevoelens over de eigen drammerigheid. De stoere buitenkant kan de ander op het verkeerde been zetten: ze kunnen ook zeer kritisch op zichzelf zijn.

Makkelijk contact

Een extraverte hoogsensitieve maakt makkelijk contact en kan over het algemeen goed overweg met verschillende type mensen. Ook zeer typerend is het graag praten over wat hem of haar bezig houdt. Het delen met anderen helpt om op een rijtje te zetten wat zich heeft voorgedaan, wat de eigen positie daarbij is en wat ze ermee willen doen. Dat was voor mij een eye-opener. Als mij iets dwars zit, dan kalmeer ik vrij snel wanneer ik er even over hebben kunnen praten. De ander hoeft alleen maar te luisteren, de kwartjes vallen al pratend vaak vanzelf. Advies kan mij soms alleen maar van de wijs brengen.

Tot slot

Nu kan bij de lezer de indruk ontstaan dat er twee groepen hoogsensitieve mensen zijn: de introverte, stille, meegaande HSP en de extraverte, sensatiezoekende HSS die weet wat hij of zij wil. Maar dat is natuurlijk onzin. Ook een introvert persoon kan sensatiezoeker zijn. En lang niet elk extravert persoon is sensatiezoeker of heeft een sterke wil. Voor de meeste mensen geldt dat ze in sommige situaties meer introvert zijn en in andere situaties meer extravert.

Extraverte HSP (HSS) - Sterk en kwetsbaar - Foto Rudi Korthuis

Foto: Rudi Korthuis

 

Soms moet je stilstaan

om verder te gaan dan het pad

en de haast je voeren

verder te zien dan een oogopslag

naar de wereld aan je voeten

Soms moet je stilstaan

bij het gewone

om het bijzondere te begroeten.

(Dit gedicht kom je tegen tijdens de vlonderwandeling rond het bezoekerscentrum van natuurgebied Weerribben-Wieden)