Long-Covid en SOLK

geplaatst in: Blog Alsjebliefthoogsensitief | 2

Het bestuur van St. Emovere heeft een tijdje geleden een oproep gedaan aan artsen, therapeuten en coaches met de vraag of zij mensen met long-Covid – die veelal voordien vitaal waren, geringe of milde klachten hadden en niet in het ziekenhuis zijn beland – behandelen of behandeld hebben en zo ja, welk aantal, met welk resultaat en of zij bereid zijn mogelijke casuïstiek te delen. Bij het bestuur van de stichting speelt nl. de gedachte dat de long-Covid klachten dikwijls passen bij de klachten die onder SOLK (Somatisch Onvoldoende Verklaarbare Lichamelijke Klachten) worden geschaard. Deze heeft mij – weliswaar vanuit een andere invalshoek – ook bezig gehouden en ik juich hun initiatief dan ook toe. 

St. Emovere is opgericht door SOLK-ervaringsdeskundigen en -professionals. De stichting heeft tot doel een brede dialoog op gang te brengen en maatschappelijk draagvlak te creëren om hun gedachtegoed over SOLK te integreren in de Nederlandse gezondheidszorg en maatschappij. Zij doen deze oproep om mogelijkerwijs de mensen met long-Covid te kunnen categoriseren en er bijvoorbeeld een artikel over te kunnen schrijven. Want wanneer het mogelijk zou zijn deze mensen via hun SOLK zienswijze / aanpak te begeleiden, dan biedt dit perspectief voor de persoon met deze klachten, voor de behandelaars en de gehele samenleving.

Collectieve machteloosheid

De gedachtengang kan ik volledig volgen. De langdurige situatie rondom het coronavirus, de dreiging van besmetting, de lockdown en alle maatregelen zorgen bij veel mensen voor geestelijke en lichamelijke klachten. Gezondheidszorgpsycholoog Gijs Coppens zegt in een artikel van Parool: “We lijden allemaal, in meer of mindere mate, aan ziekteangst. Ziek worden is een existentiële angst die raakt aan je bestaan. Dat wordt nu bij iedereen getriggerd. Het is een situatie die nog nooit iemand heeft meegemaakt. We ervaren een vorm van collectieve machteloosheid. De ¬onzekerheid – wat staat ons te wachten? – werkt daarbij als een snelkookpan. Mensen gaan dan zelf scenario’s bedenken. De een gaat piekeren, de ander krijgt slaapproblemen, weer een ander wordt fysiek onrustig, prikkelbaar of krijgt allerlei angstsymptomen, zoals een verhoogde ademhaling.”

Angst

Enkele dagen geleden las ik via facebook het korte artikel ‘Overheid, bent u wellicht zelf een ziekteverspreider?’ geschreven door Frans Schütt. Hij ergert zich aan de overheidsmaatregelen waarin vanaf het begin angst de rode draad is geweest. Schütt richt zich dan ook op de overheid: “U overlaadt de samenleving voortdurend met angstscenario’s, in de hoop dat de mensen zich daardoor zullen houden aan de opgelegde maatregelen.” Vervolgens geeft hij aan dat de overheid blijkbaar niet stil staat bij de gevolgen van het continu zaaien van angst onder de bevolking, nl. angststoornissen.

Symptomen

Nou klinkt angststoornissen in de oren van sommige mensen misschien wat heftig en overdreven. Maar kijk eens naar de symptomen: slaapstoornissen, kortademigheid, hyperventilatie/pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, depressie. Dat deze symptomen veelal met angst te maken hebben, is niet voor iedereen even makkelijk om te erkennen. Veelal wordt er naar fysieke mankementen gezocht, terwijl het vaker zo is dat deze klachten een emotionele oorzaak hebben.

Een verband

Schütt legt in het artikel een link naar een onderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat je door long-Covid enkele weken tot meerdere maanden last kunt hebben van de volgende symptomen: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, depressie, vergeetachtigheid, langer durend reukverlies, aanhoudende verhoging. De symptomen van long-Covid en een angststoornis lijken verrassend veel op elkaar. Hij stelt: “Zou het wellicht de moeite waard zijn het RIVM opdracht te geven zijn onderzoek uit te breiden met de vraag of er een verband bestaat tussen long covid en een ontwikkelde angststoornis, als gevolg van de continue angstvisioenen die u als overheid nu al langer dan een jaar rondstrooit? En zou u de potentiële bijwerkingen van uw doem- en angstbeleid in ieder geval iets serieuzer willen nemen?”

Niet weten

Hij heeft mijns inziens een belangrijk punt te pakken. Nu denk ik niet dat we de Nederlandse overheid hier volledig verantwoordelijk voor moeten stellen. De hele wereld is in crisis en zit in de angstgreep. Completdenkers wijzen hierbij vooral naar de machtigen in de wereld en denken dat achter Covid een groot plan schuilt. Ik schaar me niet bij deze groep, luister wel naar hun argumenten, maar onthou mij van een mening, simpelweg omdat ik het niet weet. En zelf denk ik dat niemand het weet, maar dat er veel mensen zijn die zich ergens aan vast willen houden omdat niet-weten nog beangstigender is. Overigens sluit ik niets uit als het over de beweegredenen en de handelswijze van de allerrijksten in de wereld en de overheden gaat.

Rode draad

Hoe dan ook: angst is momenteel in onze samenleving een rode draad. Zelf heb ik heel lang getwijfeld over wel of niet vaccineren. Steeds sloeg de wijzer uit naar niet. En ja, angst speelde daarbij een grote rol. Ik heb niet veel vertrouwen in de farmaceutische industrie en hou als het even kan medicatie op grote afstand. De geluiden over mogelijke lange termijneffecten van met name het mRNA-vaccin, nl. auto-immuunziektes, beangstigt mij. Maar ook Covid krijgen is voor mij beangstigend. Simpelweg omdat mijn gezondheid niet optimaal is, door met name mijn darmen. Mijn immuunsysteem is daardoor zeker verzwakt. Ook al zou ik niet in het ziekenhuis belanden, long-Covid is echt iets waar ik zeker niet op zit te wachten. En gezien mijn geschiedenis, mijn klachten en mijn huidige situatie heb ik vanaf dag 1 het idee dat juist dit mij zou kunnen overkomen.

Noodgedwongen

Moet er niet aan denken om – naast alle fysieke strubbelingen – ook nog Covid te krijgen. Daarnaast willen wij met onze muziekgroep Gloed graag optreden in kleine theaters e.d., zodra dat weer mogelijk is. En ons huisje in Frankrijk lonkt. Steeds met testen bezig zijn is niet aantrekkelijk. Daarnaast speelde bij mijn lief en mij het sociale aspect steeds sterker: ziekenhuizen die overvol raken, verplegend personeel en artsen die op hun tandvlees lopen, dat kan zo niet langer. Dus met frisse tegenzin hebben we ons laten vaccineren. En nee, de vlag hing die dag niet bij ons uit. We hebben noodgedwongen een gok gewaagd en laten het los. Het zij zo.

Intuïtie

Ik word door St. Emovere en het artikel van Frans Schütt gesterkt in mijn gevoel dat juist ik als HSS (extraverte HSP) met mijn fysieke klachten, long-Covid zou kunnen krijgen. Zeker weten, doe ik dat natuurlijk niet, maar mijn intuïtie is sterk en neem ik serieus. De stap van St. Emovere is toe te juichen: het is de moeite waard om te onderzoeken of de zienswijze / aanpak die veel mensen met SOLK van hun klachten af helpt, ook mensen met long-Covid klachten verder kan helpen.

Aanmelden

Laat hier je e-mailadres achter en je krijgt een mail als er een nieuw bericht is geplaatst.


 

 

 

Long-Covid en SOLK - Foto Anne Marie de Vos

Foto: Anne Marie de Vos

 

Ik ben zo bang

voor het woord van de mensen

Zij spreken alles zo duidelijk uit:

En dit heet hond en dat heet huis,

en hier is begin en het einde is daar.

Mij beangstigt ook hun denken,

hun spel met de spot, zij weten alles,

wat wordt en was;

geen berg is nog een wonder voor hen:

hun tuin en goed grenst direct aan God.

Ik wil blijven vermanen

en weerstand geven; Blijf weg.

De dingen zingen hoor ik zo graag.

Gij raakt hen aan: zij zijn star en stom

Gij maakt mij alle dingen kapot. 

–  ‘Angsthaas’ van Rainer Maria Rilke

 

 

2 Antwoorden

 1. Linda

  Hallo ,

  Dat artikel , waar kan ik dat vinden ?
  St Emovere en Frans Schutt ?

  Dus zoals ik het nu lees en begrijp bedoel je eigenlijk dat HSP ers gevoeliger zouden zijn om Long COVID te kunnen ontwikkelen? Omdat ons systeem al zo in elkaar steekt , en ons dus vatbaarder maakt voor Long COVID
  Daar kan ik me wel in vinden maar aan de andere kant denk ik dat nl ook als we het vaccin krijgen toe gediend, omdat we al vatbaarder zijn, hoe reageren we op een vaccin , dat is mijn twijfel dus , ik en mijn partner zijn niet gevaccineerd. We vertrouwen het niet , ik was toen Corona begon nog herstellende van Pfeiffer en ben daar heel ernstig ziek van geweest. Om nu iets in te gaan spuiten … nee …

  Al met al een hoop twijfels want de kans COVID te krijgen is natuurlijk ook heel groot ,

  Linda

  • Rudi Korthuis

   Dag Linda, door te klikken op de titel van het artikel en de andere namen (zoals St. Emovere) in het blogbericht kun je het lezen / bekijken. Ja, ik denk dat de kans bestaat dat iemand die HSP is, langer klachten houdt na Covid. Simpelweg door de gevoeligheid. Wat bv. bekend is dat HSP’s vaker dan gemiddeld PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) hebben. En inderdaad, het is een duivels dilemma: wel of niet vaccineren. Ik heb behoorlijk veel laat gehad, m.n. na de 2e vaccinatie (Pfizer). Maar ach, daar is overheen te komen. Wat de effecten zijn op lange termijn, dat weet niemand.
   Ik wens jou veel wijsheid toe!
   Hartelijke groet,
   Rudi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *