Psychologische factoren oorzaak van fysieke pijn?

geplaatst in: Blog Alsjebliefthoogsensitief | 0

In het oratieboekje over chronische pijn van prof. dr. K.M.G. Schreurs van de Universiteit in Twente schrijft zij: “Emoties zoals angst, depressiviteit en boosheid zijn niet alleen het gevolg van voortdurende pijnklachten, maar kunnen deze ook versterken. Sociale factoren als onbegrip, druk uit de sociale omgeving en een omgeving met veel stressoren, verergeren klachten of houden ze in stand.” We kunnen het er denk ik allemaal over eens zijn; psychologische en gedragsfactoren onderhouden chronische pijn. Waar spanning begint op te treden is de aanname dat psychologische factoren oorzaak van fysieke pijn kunnen zijn. 

Emotionele component

Persoonlijk denk ik dat psychologische factoren de hoofdoorzaak kunnen zijn van chronische pijn en sensitisatie. In ieder geval bij aanhoudende bekkenbodempijn en zelfs bij pijn die verklaarbaar is zoals scoliose (kromming in ruggengraat). In de reguliere gezondheidszorg is alom bekend dat pijn in het gevoelige bekkenbodemgebied bijna altijd een emotionele component heeft. Ik was me dit vanaf het begin dat bij mij CPPS (Chronic Pelvic Pain Syndrom) werd vastgesteld, direct al bewust. Zonder dat een arts of bekkentherapeut daarop wees.

Het wortelchakra

Het bekken is namelijk een deel van ons lichaam dat om allerlei redenen beladen is met emoties. In het bekkengebied, onderaan de ruggengraat, bevindt zich het wortelchakra. Het is het eerste chakra en vormt de basis voor fysieke en emotionele ervaringen. Op fysiek niveau is het wortelchakra verantwoordelijk voor het functioneren van het onderlichaam zoals blaas, nieren, spijsvertering en onderrug. Wanneer het wortelchakra uit balans of geblokkeerd is, kun je je onrustig of vermoeid voelen en fysieke ongemakken ervaren zoals constipatie, rugpijn en bekkenpijn.

Angstproblematiek

Op emotioneel niveau staat dit eerste chakra in verband met een van onze basisemoties: (on)veiligheid. Het wortelchakra is het fundament waarop de andere chakra’s gebouwd zijn. Als er hier een blokkade is, stroomt de energie niet meer vrijelijk door de andere zeven chakra’s. K. van der Biesen schrijft op de site van Inspirerend Leven: “Wanneer we zeggen dat we geaard zijn, willen we er eigenlijk op wijzen dat onze wortelchakra verbonden is met de aarde, via een energiestroom recht naar beneden vanuit ons stuitje. Wanneer we geaard zijn, hebben we het gevoel dat de aarde ons draagt en voor ons zorgt. We voelen ons op ons gemak en zijn niet bang. Het is dan ook logisch dat er bij een angstproblematiek zeker en vast iets mis is op het niveau van de wortelchakra.”

Zweverig

Misschien zijn er lezers die niets moeten hebben van chakra’s, energiestromen e.d. Ze schuiven dit weg onder de noemer ‘soft, zweverig geklets’. Echter, er bestaat een concreet fysiologisch verband tussen emotionele energie en de spieren, zenuwen en het bindweefsel van het lichaam. Emoties zijn energie die door ons lichaam moet stromen in reactie op gebeurtenissen die we in ons leven meemaken. Ze helpen ons bij het verwerken, leren van, integreren en loslaten van onze ervaringen. Als emoties op die manier stromen, helpen ze ons niet alleen gemakkelijker door stressvolle ervaringen heen, ze dragen ook bij aan onze gezondheid en ons welzijn en creëren geen fysieke spanning of chronische pijn.

Holistische bril

De uitdrukking ‘Het zit tussen de oren’ (oftewel inbeelding van de klachten) werkt bij chronische pijnpatiënten als een rode lap op een stier. En terecht. Maar jammer genoeg haken velen dan ook direct af bij de term SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), laat staan dat ze echt diepgaand willen onderzoeken wat de relatie is tussen de eigen pijn en mogelijke onbewust onderdrukte emoties. Ik doe dat wel. Omdat ik chronische pijn bekijk vanuit een holistische bril. Het is naar mijn idee niet alleen voor medici van belang dat men het idee loslaat dat lichaam en geest gescheiden zijn; dat geldt ook voor mensen met chronische pijn.

Emotionele energie

Er ontstaan problemen als emoties worden onderdrukt. En ik vermoed dat zeker ook hoogsensitieven daar een handje van hebben. Onderdrukken van emoties gebeurt als onze hersenen (gewoonlijk door negatieve of traumatische vroege ervaringen) leren dat bepaalde emoties een bedreiging vormen voor ons welzijn. Als dat gebeurt beschermen onze hersenen en ons lichaam ons tegen die emoties door ze onbewust te onderdrukken en ze doen dat door het stromen van de emotionele energie te versperren. Het is dus voor mensen met chronische pijn van groot belang om onder professionele SOLK- begeleiding uit te zoeken of onbewuste emoties meespelen. Daarvoor is het ook nodig dat je je bewust wordt van cognities, gevoelens en gedragingen. Binnen de SOLK-visie en aanpak hebben mindfulnessoefeningen en andere bewustzijnsontwikkelingsoefeningen dan ook een belangrijke plek.

Mijn inzichten

Hoe ver ik ben in het uitzoeken van mijn mogelijke onbewust onderdrukte emoties die een angel zouden kunnen zijn voor de pijnen in mijn lichaam? Ver. Maar ik ben nog niet zover om hierover te schrijven. Dat komt nog wel een keer. En voordat ik vragen krijg over mogelijk effect op de pijnen: nee, wat dat betreft is er nog niets veranderd. Geduld, vertrouwen en geen verwachtingen. In ieder geval voel ik me volledig bevrijd van ‘oude beelden, verhalen, ervaringen en overtuigingen’ vanuit het verleden. Ik weet en voel nu welke factoren heel veel invloed hebben gehad in mijn levensproces tot nu toe. Wat een verrijking ❤️

Gebruikte bronnen:

Oratieboekje ‘Chronische pijn en toch vitaal – Een uitdaging voor de patiënt en de gezondheidszorg’ Prof. dr. K.M.G. Schreurs, Universiteit Twente, 28 maart 2013

Artikel ‘Wortelchakra & onveiligheid: hoe angstgevoelens kunnen ontstaan door een blokkade’ K. van der Biesen, Inspirerend leven.

 

Aanmelden

Laat hier je e-mailadres achter en je krijgt een mail als er een nieuw bericht is geplaatst.


 

 

Psychologische factoren oorzaak van fysieke pijn? - Foto: onbekend

Foto: onbekend

 

Als we gedachten en gevoelens

kunnen gewaarworden

zonder afkeer

en zonder gehechtheid,

kunnen ze door ons bewegen

zoals het weer dat verandert.

We zijn dan vrij

om ze te voelen

en we kunnen verder bewegen

als de wind.

– Jack Kornfield

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *